Modern House Design | By Coalesce Design Studio , Karachi -Pakistan

Project

House

Location Karachi, Pakistan

 

Plot Size 600 sq yd
Year 2010
Photo Credits Mustafa Mehdi
Architecture Design firm

Coalesce Design Studio

 

 

View more projects from firm

Project Architect Bilal Kapadia

Kapadia Residence | Private Residence at KDA Officer’s Society. The Kapadia residence is situated in the KDA Officer’s society on 600 sqyds. This apartment-like residence is the culmination of strong design tools used to sensationalize a visual experience through the provoking of different senses. Evocative of a beach house (as per the clients request), the abundance of natural light, the constant gush of wind, an external terrace, and the calming white exterior advocate calm and peace within a private neighborhood. The objective of the Architect was to freeze his acquired perception of what architecture of the moment is, through the built form, open spaces, planning, and visual experience, all the way down to the finer details. This intention alone is what makes the house inspiring, to be able to depict the architect’s impression within a built space in order for all to comment or respond too. 

This design proclaims a lateral gesture; it’s a two family house, so the consensus was to stack one residence on top of the other to create two apartments.  One is approached directly from the street front, and the other from an axial staircase that is placed up against the main façade.  The plan, designed on a 15’ by 15’ grid, includes two voids, one placed in the east and one towards the west.

The light wells alleviate the density of the model, which in section, also places emphasis in defragmenting the mass, creating drawings in which all lines match, or flow into one another, all while allowing for naturally lit spaces.  This, according to the architect, ensures balance, continuity, and consistency. In section, the whole image should read as one; all lines, shapes and indents respond to one another compositionally.

Residing on a corner plot, there is an attempt to screen views towards neighboring homes and to focus towards the park.  The wind oriented façade is composed of a weave of hollow concrete blocks.  This screen, aside from breaking the stark monumentality of the outwardly solid façade, provides shade from the sun as well as conducive for wind permeability.

For the desire of creating a simplistic elevation, the screen places itself as a visually enhancing element.  It also faces the wind direction thus it channels the influx of wind effectively; the sloped profile of the roof plays a role in this too, with wind ventilators inside to allow for the breeze to enter.

 

Floor Plans 

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.