Maternity Ward Design| By Kashif Aslam & Associates Pvt. Ltd | Jinnah Post Graduate Medical Center

 

Project

Maternity Ward at Jinnah Post Graduate Medical Centre

Type Healthcare
Location Jinnah Post Graduate Medical Centre ,Karachi –Pakistan
No Of Beds 120
No of Blocks 2
Covered Area 86,164 sq ft
Cost 6.9 Million USD
Design  15/08/13 to 28/02/14
Execution 29/01/14 to 30/04/16
Architecture Design Firm

Kashif Aslam Associates

The new inpatient blocks were to be constructed on the site reclaimed by demolishing an old building, the new blocks had to be connected seamlessly with the existing patient care infrastructure, the connecting bridges and the central ramp help establish a barrier free connection with induced privacy for the maternity patients, movement between the delivery suites, operation theatres and the Outpatient department is all now possible without going through the central public hub, waiting areas for relatives and general circulation. The new building is designed to be energy efficient, self-sustained without the use of air-conditioning, thanks to the prevailing wind direction being utilized by careful placement of the building orientation, masses and windows.This project is a development and extension an existing Maternity department of Jinnah Post Graduate Medical Complex, project included public area development including relaying of all existing services, construction of connecting bridges between existing buildings and development of a 120 bed 2 identical blocks comprising of 60 beds each for the department.

Project Constraints

The project had to be carried out in a running hospital. The project site was congested & all construction activities had to be carried out in a safe & healthy environment. 

The stake holder required construction of two identical yet totally independent wards of 60 bed each. A new ramp had to be provided which would serve both the blocks. KAA designed two identical blocks of 60 beds each. It was observed that the ramps are usually provided in a manner that they are seldom used. KAA designed the ramp as a main design feature, sandwiched between the two blocks in a manner in which the ramp could easily be used for patient movement but also as the main circulation for the two buildings. A triangular shaped open corridor was created between the two buildings, the entrance of the first building is at the ground level while the entrance to the second block is at the landing level. The ramp was designed as per ADA standards. The buildings were ideally oriented with the longer facades were kept on a North South axis. Glass area was less than 30% of the building façade. Insulated walls were provided for better thermal performance. All glass areas were double glazed.

A poorly designed waiting area existed at the front of the complex. This was removed and shifted to a properly landscaped area towards the south of the building. Male and female toilets and a canteen were provided in close proximity to the waiting areas.

Emergency, labor rooms, delivery suites and Operation theaters existed in a separate building towards the east side of the site. No proper drop off for emergency and ambulances existed at site. A new entrance to the site was created and a proper drop off for the emergency was designed. A separate drop off for the existing fistula center (already existing) was created towards the west side of the complex.

A major challenge was the establishment of covered links between the four building blocks within the complex i.e. Emergency, Ward buildings and the fistula center. Operation theaters, delivery suites and Labor rooms were all present on first floor of emergency building. The building did not have a lift. And a poorly designed open ramp served the emergency building, the ramp was demolished, a lift lobby was created to serve the emergency building. The circulation problem between the two buildings was solved by designing two bridges, one connecting the emergency building and the fistula center, and the other connecting the emergency building and the wards as well as the bridge between the emergency building and the fistula center. As Gender sensitivity was an important element of design KAA designed a pardah Wall along the bridge. The pardah wall was designed in a manner that it not only provided privacy to the pregnant women moved from one building to the other and also as the main design feature. The Wall unites the two ward buildings and also creates interest and movement due to its form.

In order to provide identity to the two buildings different colors were given to the buildings. Ash white and orange colours were used in both the buildings. One building is predominantly Ash white with some elements in Ash white. The color scheme was reversed in the other building with orange being the dominant colour and Ash white on some elements. This created identity of both the buildings in a very playful and subtle manner.

The architectural style was modern contemporary. The building blocks were kept simple with bold massses and interest was created by juxta positioning of the two buildings, varying the skyline and by adding interesting details on different parts of the building. Permanent finishes were used for low cost maintenance of the building. The two primary finishes used are granite and colorcrete.

 

Construction Methodology

  • Frame structure with ready mix concrete, concrete block masonry plastered on both sides
  • External finishes combination of granite tiles and color crete acrylic coating (permanent finishes), double glazed windows.
  • Internal finishes included porcelain tiled floors & dado up to 1.5-meter height, guard rails in corridors, low volatile paints, wooden & glass doors, UPVC toilet doors, heat detection, firefighting, smoke detection, access control, security & surveillance systems.

Sustainability

  • The project has been ideally oriented, keeping the longer facades of the building on a north south axis, minimizing east & west exposures. The eastern side, is very well protected of rising sun by front screen wall.
  • The 2 identical blocks have been planned in a manner that most used spaces such as medical wards, staff offices etc. have a north/south exposure. Toilets & other lesser-used spaces have been orientated towards east/west.
  • Building masses have been arranged in a manner to provide shade to other parts of the building. The central court with ramp between the 2 blocks has been designed to provide shade & ventilation to both blocks. It will also reduce the load on elevators.
  • Appropriate shading devices such as screen, overhangs, louvers, etc. have been proposed.
  • Insulated cavity walls & double glazed high thermal performance open-able windows are provided for better thermal performance.
  • All lighting fixtures internal & external have LED lamps.
  • The provision for Solar Panels has been kept for future.
  • Low flush toilets & low flow water fixtures have been provided to ensure conservation of water.
  • In order to provide adequate heat Insulation in roof, 50 mm thick extruded polystyrene sheet has been provided.
  • The depth of the blocks has been kept minimum which provides natural light & ventilation to the working areas/offices & wards & diffused natural light into the circulation/corridor areas.
  • Prevailing sea breezes and wind directions have been fully captured.
  • All wards have a continuous band of open-able windows, on the exterior & interior sides.
  • The percentage of glass area on the exterior wall area is 28% of total wall area, while the open-able part of this glass area is 8.5% of total wall area on exterior side, which is sufficient to provide natural light & ventilation.

 

Contribution towards Society

  • Provides neat & healthy environment for the patients
  • Movement of patients from delivery suites, emergency & operation theaters was done through bridges on the first level connecting the buildings. Visitor’s movement to connecting bridges was restricted to provide privacy to expectant mothers; screens & walls were also provided which is aesthetically pleasing & unifies the building
  • Waiting area for the inpatient visitors along with toilets & canteen facilities was constructed on the south side of the maternity ward with limited access
  • Grade & underground parking for 60 cars were provided for doctors & paramedical staff
  • Proper drop off & parking for ambulances was provided

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.