Architecture Competition Project | Iap House | Mixed use Building Design | Winning Entry

Project

IAP House

Location Block-2, Clifton, Karachi
Type Mixed Use
Plot Size 178 ‘-0”x 113 ‘-0”

2200 sq yd

Vision

To create architecture that enriches the lives of its users and is inspirational for the built environment.

Objectives

The above vision is pursued through a design approach which is:
• Rooted in the physical, cultural and social context
• Combines visionary design with sound innovative technology and materials
• Integrates sustainability and design value
• Responds to, and expands the intentions of the design brief.
Method/Approach
• Formulate and apply clues derived from site and its surroundings and the way in which they inform the design
• A building that symbolizes environment awareness in local scene, and contributes to its indoor-outdoor space quality

Site 

Located in Block-2, Clifton, Karachi, this 2,200 square yard, rectangular plot (measuring 178 ft by 113 ft ), abuts onto a 40 ft wide road, and is surrounded by a G+5 apartment building on one side, and a madressahhostel to the rear, barely ten feet away and extending almost two-thirds of the length of the rear wall.

Design 

Planning
The introvert plan resulted from concerns for privacy of and from the neighbors. The open space at the centre provides controlled daylight into the heart of the building, and may be used as an extension to the multi-purpose hall, the product display areas and for other activities. Public areas have been separated from office areas, enabling visitors to use the meeting and seminar rooms without crossing the offices or Members’ areas. All partitions will be dry-wall systems, providing a flexible set-up for everchanging user needs.

Character
The building faces south-west. Dramatic cantilevered projections with full floor-height beams provide shade and also give the building a structure-based iconic character. Vertically and horizontally placed bio-screens will allow creepers to enmesh the building, allowing daylight and air-movement, yet filtering the harsh sun and thus keeping the building cool. These creepers, as all other plants on the premises, will be sustained by drip-irrigation. Two vertical shafts protrude above the roof as towers, holding within them a series of wind turbines, at the same time serving as an architectural landmark on the predominantly residential roof-line.

There are multiple cultural and political layers of society in our country. Therefore it is a search for an architecture that is not only meaningful within its local context and contemporary in modern terms, but, also one which is dynamic in nature – hence ‘timeless’ .

Spatial Arrangements

The placement and composition of the scheme is shaped by the surrounding parameter. While studying the potentials of the site, it was found that the site is almost exactly in proportion of the Golden Mean {Golden Section}

Hence the planning based on Golden Mean’s proportion, which has been used throughout history by various civilizations for their great buildings

Daylight & Views – Provision of connection between indoor and outdoor environment by introduction of sunlight through the use of skylights and views through the occupied areas of the building
The open space proposed in the center could be used as an extension to the Multi-purposed Hall, the product display area as well as all other activities. Its central placement coupled with the boundary wall also provides privacy to the users.

Split level system has been adopted to economize spatial arrangement and create interesting transition flowing spaces.
Public and office areas have been separated by floors. Office spaces being on upper floor, allows visitors to use meeting and seminar room facilities without crossing the office areas.

Form & Massing

The form must give a strong yet subtle statement i.e.
• Contrast is created between hard concrete volumes and soft vegetation on screen walls and terraces
• Solids and Voids – Addition and subtraction in basic terms

The lift shaft elevates to become the structure for holding the horizontal wind turbines and becomes an innovative architectural focal point. The high shafts also give a landmark symbol to the building

Materials and Finishes

Concrete is selected with flat plate system for making large uninterrupted interior spaces. This gives flexibility of space use. Other reasons to use Concrete are:
• It has been accepted as a sustainable material in all stages of its existence – from its raw material to even at demolition stage. Recent innovations shall make it possible to develop self cleaning concrete locally.
• Once that attribute is added, it durability, ability to retain storm water, and it potential as finishing material makes it the most logical choice.
• The exposed concrete is adapted well as a finished building material. External floors are proposed in terrazzo-ground which has exposed concrete aggregate.

Green Building Systems

Ecological considerations are integral to the design solution being proposed. Both active and passive solutions have been explored and incorporated in the design:
• Applying vegetation around the building is appealing and ecologically sensible. The most obvious benefit being the regulation of internal temperature.
• To reduce solar gains innovative shading device ‘Bio-shades’ {screen with greenery} have been proposed. These along with the mechanical horizontal turbines have made a part/feature of the architectural language.

 

FLOOR PLANS 

 

About the Competition 

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.