House Design | By Suhail & Fawad Architects | The Writers Box

Project

The Writers Box

Location Islamabad – Pakistan
Type Residential
Architecture Design Firm Suhail & Fawad Architects

 

View more projects from firm 

Principal Architect Suhail A. Abbasi

 

Project Architects Fawad S. Abbasi & Naveed Salam

 

Job Architect Salman J. Malik
Design Coordinators Ali Naqvi & Umair Mughal
Structural Consultant Design Structure, Islamabad
Electrical Consultant Ayaz Mahmood, Islamabad
Plumbing Consultant 349 Engineers, Islamabad
Contractor Sultan M. Qureshi, SMQ Islamabad
Aluminum & Glass Works M. Saeed, Sun Aluminum & Glass House
Wooden Floors Pak Carpet Industries / PCI Group
Porceian Tiles: CreteSol (Pvt) Ltd.
Porceian Tiles CreteSol (Pvt) Ltd.
Photography: Salman J. Malik

The Writers Box is a recent addition to Suhail & Fawad Architects residential portfolio in Islamabad. This split level home in Islamabad has been designed for the renowned poet and columnist Harris Khalique his wife Shabana and their two children. The design focuses on the self created garden in the center of the house and its rear external views that open out to a public park and natural green landscape beyond that. The architectural elements are especially conceptualized with every room opening out to either man-made courtyards or green spaces.

Small and large balconies are added on all sides as a major feature with brick jaali’s standing tall in front of the grey and terracotta palette used to balance the blue of the metal.

The house is well lit throughout the day while at night it becomes a private inward looking garden with wide corridors, living, bedrooms and a two storied study/ library opening into it.

The formal drawing room is in the basement opening directly into the central water court which is designed as a garden with sitting space, plantations and tensile fabric covers over it so it can be used throughout the day.

The residence has been divided both horizontally & vertically. The rooms are placed on various levels in a way that each gets a balcony and green spaces to look out to but they somehow have a view into the central court on every level.

It is a play of volumes, solids and voids with diverse color palette & brick that helps enhance the quality of space and is primary to the philosophy of the firm.

The idea was always to create an open frame plan with multiple levels which would celebrate the natural environment, abiding the philosophy of function over form in the sense that the final product is heavily dependent on interaction on part of the owners and visitors alike. The house was meant to act as a transparent box but on the inside, airy and well lit.

Ar. Suhail Abbasi has been a strong mentor and taught the team to always address the site context critically, resolve the plan and look at every small little detail which ensures fluidity of the layout and easy to maintain for its users. The form is always derived well if the plan is resolved better.

This is once again an attempt into an inward courtyard plan but making sure that external views are not compromised and natural light, cross ventilation and colors continuously contribute to the contemplative atmosphere of the interiors.

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.