MOSQUE Design | By Payapayrang | Mohammad Rasul-Allah Mosque – Iran

Project Mohammad Rasul-Allah Mosque
Project Location Shiraz, Fars, Iran – https://goo.gl/maps/gkvF17Vonbk
Type Religious
Gross Built Area 2750 sq m
Floors 1
Architecture Firm Payapayrang Architectural Group
Lead Architect Ashkan Qashqai- Samaneh Motaghipishe- Pouya Ranjbar
Completion 2016
Photo Credits Ahmad Mirzaee- Samaneh Motaghipishe

Client Namazi Teaching Hospital
Project Manage Hossein Monjazeb
Executive director M.Reza Eftekhariyar
Structure Saeed Saadat
Electrical H.Reza Shams-Aldin
Mechanical M.Ali Ranjbar
Lighting Hamrah Ghashghaei
Construction Supervisor Shaghayegh Ashoorian
Calligraphy Farhad Nasiri Shirazi

The client asked us to design a mosque with the maximum capacity for prayers in the area of the old prayer hall at the site, being surrounded by 70-year-old trees and the hospital’s main streets. The primary idea was formed on four challenges; the maximum capacity for prayers, preserving the trees, proximity to the main axis of the pavement and the old prayer hall.

In the first step, considering the project conditions, the pattern of a mosque without court was chosen where the whole area between the trees was regarded as the designing area.

Considering the oldness of the prayer hall as part of the site’s history, its plot plan formed the plan of the new mosque’s dome. Regarding the access of Patrons, two entries were designed for the mosque .

.The two entries are connected together by the linking element of Riwagh, which is traditionally considered as an important element in designing Persian mosques.

In addition to creating Visual communication, the openwork wall of Riwagh organizes the association of mosque with the northern crowded passage. Beside the entries, two minarets have been designed in a rotating configuration. The minarets have contributed to the invitation of the entries and the symbolic icons of the mosque, two minarets on both sides of the dome. Nevertheless, this image would change as you move around the building, diversifying the observer’s vision.



The prayers would pass from an open space towards a semi-open space as they enter the mosque which is a common pattern in Iran’s traditional architecture.

This form allows us to open an orifice against the southern half of the sky so that the sun irradiate the dome through it at noon time all year round. The facade of the mosque is covered with stone to demonstrate a heavy, strong, and simple face among the trees at the site creating an appropriate contrast in association with the copper coating.

The simplicity of the form, material and geometry along with employing spatial patterns of historic mosques and traditional details such as openwork walls and indoor epigraphs represents the general approach in designing the mosque, i.e. paying attention to Islamic traditions in building mosques and expressing it by the modern language.

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.