Habib University City Campus | By Ahed Associates – Karachi

Project

Habib University – City Campus

Type Educational
Location Karachi ,Pakistan
Site Area 6.79 Acres (295,800 Sqft.)

Architecture Design Firm

AHED Associates

View more projects from firm 

Scope of Work Master Layout Planning, Architecture, Interior Design, Landscape & MEP Services
Project Team Managing Architect: Ejaz Ahed
Project Architect: Saifullah Sami
Visualizer:Syed Muhammad Ovais, Aleem Khan, Sadiq Ali & Umair Siddiqui
Draftsman: Zeeshan Ahmed, Faraz Khan, Atif Ali & Shahmeer Khan

The 450,000 sqft liberal arts campus is a critical work of architecture in the context of Pakistan. It does away with the departmental segregation normal for Pakistani educational institutions, makes faculty spaces readily accessible to students, shares it’s auditorium and library with the City and provides an array of social interaction spaces.

The campus is located in an economically depressed part of Karachi, notorious as a violent flashpoint for rival political parties. Resistant to these realities building meets the city at it’s edge creating a wall to help define the urban space outside as well as mark it’s own territory and reclaim space for the civic community within it’s boundaries.

Openings in the wall allow physical and visual continuity into the institution as well as views back to the City. A Sunken Central Courtyard uses typography to create a dynamic open space for pedestrian movement, social  interaction and natural ventilation.

 

Habib University (HU) is a first of its kind liberal arts university in Karachi, Pakistan. Three faculties – Science and Engineering, Arts and Humanities, and Entrepreneurship – will together impart a liberal arts undergraduate education unprecedented in Pakistan where these diverse disciplines are typically isolated in specialized institutions. Its academic vision has three elements: interactivity, openness, and environmental friendliness. These are interpreted by the architects for relationships to be nurtured between three stakeholders: the city of Karachi, students and teachers of the University, and nature. Consequently, three objectives emerge: diverse disciplines should actively interact while every student should enjoy both introspection and social engagement; openness should be facilitated with the city; and a degraded natural environment should be redeemed.

These objectives are challenged by a context inhospitable to them. The 6.79 acre site abuts natural storm-water rivulets long serving as open sewers of untreated effluent from upstream residential and industrial areas. Proximity to Karachi’s international airport imposes limits on allowable building heights, increasing density of footprint on the site. City-wide water shortages challenge green landscape and Karachi’s sustained problems with law and order demand a well-secured educational campus.
In post-colonial Pakistan the campus exemplifies how public institutions can interface with the city through form and function rather than physically buffer themselves from the public sphere.
The front facade is a perforated urban wall with the library and auditorium arrayed as semi public facilities along its edge. Effluent from the polluted rivulets is channeled in an enclosed conduit and the reclaimed land converted to a public park.

To retain the autonomy of each discipline while allowing abundant interaction, two introverted yet easily accessible academic courtyards are created while a recreational court with amphitheatre, gym, and indoor leisure center forms the heart of the campus. These three courts are connected with a central street, and a central sunken court caters for relaxed academic exchange at the cafeteria.
The flight-path around the airport stipulates precise limits on building heights tapering from sixty-five feet at the north end of the site to eleven feet at the south end. Mitigating to a degree the flight-path restrictions, the significant topographical depressions in the north-east and south-west of the site are used to create sunken courts and labs.
Time tested indigenous courtyards are adopted for their climatic and social functions. At the same time a morphology based on an accretion of masses is preferred over pure forms. This not only affords flexiblilty in planning but also evokes organically formed traditional cities of South Asia.

A civic institutional character dictates choice of materials. For easy maintenance and durability all buildings are proposed in textured, unpainted concrete, which is expected to be taken over in time by greenery. Retaining walls are of locally quarried yellow sandstone. Water is used as a cooling presence in the Arts and Humanities courtyard where building heights are too low to provide shadow. Terra-cotta tiles are chosen for exterior spaces to resist heat, and all roof surfaces are covered with white gravel to reflect solar heat as well as noise from the airport.

Ground Footprint Area 100,000 Sqft. (34%)

 

Proposed Gross Built Up Area: 350,000 Sqft.
Parking 350 Vehicles (2 Levels)
Allowable Building Height 11 to 65 Ft. (subject to CAA restrictions)
Proposed Building Height 11 to 65 Ft.

 

Building Levels 6 Levels

LIBRARY DESIGN 

PROJECT SCHEMATICS 

 

 

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.