QATAR Court House | By AGI Architects

Project

QATAR Court House

Location Qatar
Type Government
Date 2014
Category Competition
Client Government of Qatar

Architecture Design Firm

AGI Architects 

 

View more projects from firm 

Photo Credits Poliedro Estudio
Project Area 44,000 sqm
Design Team Main Architect :-Nasser B. Abulhasan

-Joaquín Pérez-Goicoechea

Project Team  

Justo Ruiz

Daniel Muñoz

Álvaro Granero

Ana Palencia

Cristina Ruiz

Nicolás Martín

Aisha Alsager

Hessa Albader

Institutional buildings need to embody the ideals and value system of any given society, with order being one of the core principles of any group. No society can prosper and thrive without it. Order is structure, it is the law, it is justice; without it, there is chaos. It is therefore extremely important that the Qatar Court House be aspirational and reflects these basic principles. The building is designed on two basic grids that are site driven, one linking it to its immediate context and the second to the larger context of Doha. These grids create stunning structural and spatial possibilities that make the building stand out visually so that people can see their ideals reflected in built form -structure, order, transparency, ambition -all of which are the ideals of Qatar’s growing society.

One of the fundamental questions for a civic structure is how is it approached and how is it perceived? The project brief contained a dense program that would occupy only 40% of the site, which would yield a type of vertical structure.

This verticality however in the context of modern day Doha does not read as institutional. We sought to expand the ground plane across the entirety of the site, creating a public plaza and in doing so altering the proportion of the building. Floating above the plaza is the main structure carrying the central courtrooms, signifying that the law is above everyone.

These subtle gestures ensure that the plaza act as a threshold between society at large and the justice system, making the Qatar Court House an open and welcoming building, rather than an ominous, insular one. At this scale, the floating structure acts as a literal and figurative canopy: it offers protection from the elements and a place where one can seek refuge from the greater population. T

he geometry of the floating structure ensures that there is ample light that fills the plaza, making the building feel lighter. At night, this very interplay between the volumes themselves makes the building visually striking.

 

BUILDING SECTIONS 

FLOOR PLANS 

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.