Corporate office Building | By SR Design Works – Crescent Bahuman Limited ,Lahore Pakistan

Designed by   :  SR Design Works

Project : Corporate office for the Crescent Bahuman Limited

Location : Justice Sardar Iqbal Road? Off Zafar Ali Road? Gulberg V, Lahore, Punjab, Pakistan

Corporate office for the Crescent Bahuman Limited and their local brand Stoneage are housed in custom designed multi storey building which accommodates various administrative departments, meeting facilities, Display room and offices.

The client’s brief called for a state of the art energy efficient building which would merge into the predominantly residential neighborhood.

Built-up Area 20350 sft
No of Floors 3
Site dimension 3 Kanals 17 marlas
Usable space 13850 sft
Circulation 4300 sft (25%)
Parking 2200 sft
Landscape 2000 sft

CBL corporate office is a RCC Column Beam structure with Concrete block infill walls. Local stone and materials are used throughout the project. The idea was to create a non imposing corporate office space in a predominantly residential area while merging with the dense foliage within the site as well as its surroundings. Fulfillment of the client’s requirements within the doable craftsmanship, conscious implementation of sustainable design solutions. The exterior flows into the interior. Large aluminum windows with natural wood finish help utilize the natural light source to the fullest throughout the daytime.

FACADE SKETCHES 

 

Sustainability was the key guideline in the design process

Starting from building orientation to minimizing the use of artificial light & maximizing the penetration of natural light in the day time; the building is designed with reducing power consumption in mind. Lighting control system with sensors installed in this project reduces electrical consumption by turning off lights and air-conditioning for areas not in use. Shaded courtyards & double glazing in windows help reduce heat gain in the summers. A variable (low) power consumption HVAC system is used for air conditioning.
Most existing large trees were retained which now compliment the building design. The Landscape designer worked in close coordination with the architects to merge the indoors and outdoors. The dense informal landscape flows freely around and inside the building to provide much needed visual relief in the work environment.

Constraints and Solutions achieved

The clients desire to do something unique to create a formal yet inspiring & comfortable workspace for their work force was focus of the design solution. A conscious effort was made to merge the building in its surroundings in a residential neighborhood.

Special features 

Harmonious integration of the outdoor and indoor space. The entrance , lobby and its adjoining courtyard/ walkout to courtyard and landscaped terraces on the upper floors/ Human comfort due to appropriate lighting and aesthetical arrangement of spaces/ use of natural light/ sustainability through passive and active systems /architectural lighting/Passive solar design to encourage natural daylight/ Optimized Central HVAC system/ Motion detectors/ Occupancy sensors/ Lutron Lighting Control.

 

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.