Apartment Building Design | AGI Architects | Tamdeen Square Residences

Project

Tamdeen Square Residences

Type Residential Apartments
Location Kuwait
Year 2017
No of Towers 6
No of Apartments 90 x6
Parking Per apartment 3
Architecture Firm AGI Architects

 

 

The plot is situated within a new urban development in the south of Kuwait City, off the Fahaheel highway that runs southward along the seashore all the way to the Arabian border.

Masterplan envisions a mix-use area combining low-to-medium-rise residential and retail complexes at its core, while proposing a high-rise building line at its eastern limit, overlooking the beachfront beyond the motorway. Thus there will be six towers that are intended to be a reference icon of this new area.

AGi’s design proposal for three of those six towers tries to endow this residential complex with a sense of unity so that they can be recognized as an ensemble, while keeping their individual character, following client’s requirements.

These requirements also included a rate of three parking slots per apartment, and other common facilities such as swimming pool, gym, multipurpose areas, etc, which meant a huge built volume to add to the dwelling areas. Because of the sea proximity, ground water table is a serious inconvenience to build such a big parking volume underground, and taking into account that these complementary uses are not included at FAR restrictions, so final scheme sets a multilayered plinth that rises upon the ground level to “float”, enabling us to locate main and service entrances, common facilities, swimming pool, etc at ground floor. This plinth is used as well to stress the sense of unity we were looking for the complex, wrapped in a metallic skin that includes all the three parking volumes in one big stratum, from which the towers rise to the sky.

Each tower consists of 90 dwelling units arranged on a three-per-floor basis, where each apartment enjoys its own vertical communication core. A central service area will run all the way up the tower, connecting the apartments and including facilities for installations, service staff entrances, etc. This organization scheme enhances the separation between formal main living areas and service areas, that will be fed through different access itineraries, something demanded by a society that needs to keep some of the features of a traditional way of life that is no more sustainable due to economics and land scarceness reasons.

Every apartment has their main living areas directly overlooking the sea, while the secondary spaces have their views to the rear or the courtyard inside. By extruding each typology pile at different heights, the overall volume results in a dynamic complex, thus avoiding massification sense. The public space located between the plots and the motorway is envisioned as a green area with some guest parking facilities, that helps to separate the plots from the noisy motorway and enables the common areas at the ground floor to have better views and make users feel better, in a complete experience of everyday life.

FLOOR PLANS 

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.