Minimalsit House Design at Islamabad by Space Mass Architects – 10 Marla House

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”true” icon=”true” text=”More” tabcolor=”#dddddd” tabheadcolor=”#000000″ seltabcolor=”#dd3333″ seltabheadcolor=”#000000″]
[restab title=”Project Images” active=”active”]

[/restab]
[restab title=”Project Details”]

Project Title: House Zero

 

Location: Shah Allah Ditta, Islamabad


Area: 2500 Sqft


Year of the project: 2016


Construction Budget: Rs. 2500,000/-

 

The modest budget to build the house demanded dexterity to optimize the design. The architectural scheme extends to 2 Bed Rooms, 3 Bath Rooms, Living Room, Kitchen, Store, Drawing Room, Guest Bed Room, Courtyard, and a Porch on a 2500 Sft plot.

The parti is simple, a square plot divided into 9 smaller squares, in an order of 3 by 3. The geometry has a historical significance, however this project uses it to optimize the correlation between habitable spaces and building components while maintaining the integrity of a square plot.

There is a sense of old and new. The use of stone and brick in contrast with glass and steel, the un-plastered brick walls with painted walls. Local stone that renders the floor and boundary walls while raw concrete the roof and exposed brick the internal partition walls. The use of pebbles to define interstitial space from the boundary to the building block and a green soft-scape sprouting in the courtyard. A soft fabric that acts as a veil for the family and opens up the views in and through the courtyard.

The House presents itself as a single-storey. The exposed brick façade interspersed with courses of decorative jali patterns, buffers views, to and from the main road while allowing indirect light to illuminate the drawing room. Inside, the Lining of walls with Bright colours rejuvenates the inner spaces. The presence of the central courtyard and detachment of the building block from the boundary wall allows all spaces of the house to be naturally ventilated, well illuminated while framing the views both inside and outside the house. The 12 feet high fenestration allow the light to glide down in all the spaces of the house and connects them via perceptual transparency. The Flat roof of the structure conceals the overhead water storage and maintains an overall minimalist profile.

[/restab]
[restab title=”Consultant”]

Project by Space Mass Architects

contact at

spacemass@hotmail.com

http://www.SpaceMass.pk/

https://www.facebook.com/TeamSpaceMass/

We at SpaceMass ask fundamental questions. It’s not just about building but about architecture. We constantly explore new methods and go through a rigorous iterative process to come up with innovative solutions.

[/restab][/restabs]

INFO-360

Info-360 is an Online Architecture Projects Directory which has evolved into a Complete Portal to Pakistan Architecture, Construction , Real Estate and Academics. It was Started Back in 2014 by Architect Abdul Ahad ,Graduated from University of Engineering and Technology Lahore . The Idea Behind info-360 is to provide a single platform for Architects,Contractors ,Students to Display their work and Business Profile and to create a 1- Stop Information source for Visitors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.